Märkning på organiska material

Lasergravyr på organiska material

CO2 lasern är utmärkt för märkning av organiska material såsom glas, läder, trä och papper, medan YAG laser normalt inte ger tillfredsställande resultat på dessa material.

Maskiner speciellt lämpade för märkning på organiska material

LASIT CompactMark Fiberfly

kompakt bara i storlek men stor i prestanda, CompactMark är ett multifunktionellt laser­märknings­system.

LASIT MicroMark

LASIT MicroMark är en klass 1 laser­märknings­station. MicroMark är ett helt slutet och kompakt skrivbords­system, CE och USA CDRH certifierat.

Hur graverar man i trä? Hur fungerar det?

Lasermärkning av trä är en process där material avlägsnas från ytan ner till ett specificerat djup tack vare god kontroll över lasermoduleringen. När det gäller gravyr i trä beror effekten på vilken typ av trä som graveras. Medan i lönn kan ge en lättare gravyr, kan körsbär bli mörkare och rikare i färg. Jämfört med andra konventionella processer, såsom bläckstråleskrivare eller varmpressning med hjälp av en stämpel, ger lasermärkning användaren extremt flexibilitet och hög upplösning i en mycket hög kvalitet.

Hur fungerar lasergravyr i glas? Vilka är applikationerna?

När glaslasergravyr utförs skrapar det bara på ytan. Med den fina laserstrålen och en roterande axel, kan även de mest detaljerade bilder och texter enkelt appliceras. Denna applikation används vanligtvis för tillverkning av glasvaror för gastronomi- och hushållningssektorer. Typiska märkningar är företagslogotyper och kalibreringsstämplar. I den konkurrensutsatta vin- och spritmarknaden, gör en unik märkning av ett glas eller flaska att konsumenten omedelbart känner igen ett visst varumärke.

Hur fungerar lasergravering och skärning i läder? Vad är fördelarna?

På grund av sin hållbarhet och fin kontrast är lasergravyr i läder mycket populärt. Äkta läder och även många skinnimitation lämpar sig för bearbetning med en laser. När lasergravyr i läder utförs bränns motiv, bokstäver och mönster in i lädret. Laserskärning ger också extremt noggranna skäreggar utan att bränna materialet. Vanliga applikationer är personifiering och efterbehandling av läderprodukter med logotyper och mönster eller gravyr av läderarmband, skor, väskor eller bokomslag.

Kan jag skära eller gravera alla träslag?

En lasergravyr eller skärsystem för trä fungerar mycket bra med alla träslag, från lönn till exotiska träslag. Men eftersom trä är ett naturmaterial måste lasern operatören ta hänsyn till densitet och harts innehåll. På grund av densitet delas trä in i mjuka- och hårda träslag. Varje typ ger olika kvalitet när den lasergraveras. Mjuka träslag såsom balsaträ, kräver en lägre lasereffekt och ger ofta en lättare gravyr och kan skäras med högre hastighet. Å andra sidan hårda träslag, som till exempel akacia, kräver en högre lasereffekt och kan ge mycket mörka färger.

Vilken är den bästa laserkällan för gravyr och skärning i trä?

CO2-lasrar är gaslasrar som är baserade på en koldioxid gasblandning, som stimuleras elektriskt. På grund av sin våglängd (som är 10 gånger längre än en fiberlaser) är en CO2-laser främst lämpad för laserbearbetning av organiskt material och mestadels trä. LASIT CO2 laser är FlyCO2, utan tvivel den bästa laserkällan för gravering i trä.

Vilka är industriapplikationerna för laserbearbetning av trä?

Lasergravering av trä är en av de mest populära lasertillämpningar eftersom det har att göra med så många olika produkter, främst de som involverar personifiering och individualisering. Det är möjligt att utföra obegränsade lasermärkningar på mjuka, hårda och målade träslag och därmed också för ett brett produktutbud t ex industriverktyg, leksaker, presentartiklar, prydnadsföremål, souvenirer, möbler mm. Spårbarhet är en annan faktor, seriekoder, DataMatrix och QR-koder kan snabbt och enkelt märkas på träverktyg för att få en unik identifikation.

Kontakta våra experter

© Aktiebolaget SERVUS 2023 | servus@servus.se | Åldermansvägen 1, SE 171 48 SOLNA | 08–446 60 20