Back to Top

Aktiebolaget SERVUS lasermärkning på metall, lasergravyr på metall, lasermärkmaskiner från Lasit Spa

Lasermärkning metall

Lasergravering metall

Laserskärning metall

Sortimentet innehåller utrustning för lasergravyr, laserdjupgravyr och för lasermärkning i olika färger

Lasergravyr på metaller och legeringar

Alla typer av metall kan genomgå lasermärkning eller lasergravyr. Processer varierar från produktidentifiering till djupt gravyr, oavsett om vi talar om en svärtning (anlöpning) av ytan eller 3D-lasergravyr. Listan av metaller som kan laser märkas eller lasergraveras är lång och omfattar bl a följande metalltyper: rostfritt stål, högkvalitativt stål, kolstål, koppar, järn, magnesium, aluminium, mässing, guld, silver, platina, palladium, titan mm.

text

  • lista
  • rad 2
rubrik värde
rubrik värde

Maskiner speciellt lämpade för märkning på metaller och legeringar

LASIT CompactMark Fiberfly
kompakt bara i storlek men stor i prestanda, CompactMark är ett multifunktionellt laser­märknings­system.

Läs mer

LASIT MicroMark är en klass 1 laser­märknings­station. MicroMark är ett helt slutet och kompakt skrivbords­system, CE och USA CDRH certifierat.

Läs mer

Anlöpning (Annealing)

När en lasermärkning oxiderar ytan på järnmetaller (järn, stål och rostfritt stål) och titan via lokal uppvärmning av materialet, som vi kallar för anlöpning. Oxidskiktet är normalt svart, men det kan också bli andra färgnyanser (t ex gult, rött eller grönt). Med anlöpning, förblir ytan på det märkta materialet oförändrat. Färgförändringen sker inte via ablation men på grund av den lokala uppvärmningen. På metallytor når färgen vanligtvis ett djup på mellan 20 och 30 mikrometer.

Gravyr

När gravyr utförs med en laserstråle förångas en bit av materialet från ytan som behandlas. Effekten kan uppnås på nästan alla material. Lasergravyr används speciellt på metaller, plast och keramik. Laserstrålen penetrerar ytan och avlägsnar en del vilket skapar en fördjupning i området. Då materialet uppvärms och reagerar med omgivande luft, finns det ofta missfärgning i gravyrområdet och detta gör märkningen desto tydligare.

Djup gravyr

Djup lasergravyr är en högspecialiserad process som innebär gravyr på exakt djup. Resultatet är mycket lik en mekanisk gravyr. Laserprocessen har många fördelar som gör den mer lämplig för industrin. Vid lasergraveringen avlägsnas materialet i olika skikt i ett litet område som är några få millimeter i diameter, vilket kan vara svårt att uppnå med mekaniska metoder. En annan fördel med laser är det faktum att även material som är särskilt svårt att bearbeta mekaniskt kan med fördel graveras utan problem.

Vilka är de huvudsakliga användningsområden för lasermärkning på metaller?

Typiska branschlösningar för lasermärkning och gravyr av metall omfatta alla industrier där det krävs noggrannhet och precision, såsom produktmärkning och kodning (serienummer, koder och logotyper), fordon, verktygs- och medicinska industrier .

Kan en lasergravyrmaskin märka alla typer av metaller och metallegeringar?

Ja, alla typer av metall kan genomgå lasermärkning eller lasergravyr. Listan av metaller som kan laser märkas eller lasergraveras är lång och omfattar bl a följande metalltyper: rostfritt stål, högkvalitativt stål, kolstål, koppar, järn, magnesium, aluminium, mässing, guld, silver, platina, palladium, titan mm.

Vilken laserkälla är bäst för att märka, gravera eller skära metaller och metallegeringar?

Den bästa laserkälla för att bearbeta metaller och legeringar är en fiberlaser. LASIT tillverkar FiberFly laser som använder den mest innovativa tekniken med aktiv fiber dopad med Ytterbium. Det är den idealiska laser lösning för precisionslasergravyr, märkning, mikrobearbetning och skärning av metalliska material.